Kahramanmaraş Emniyeti Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan hangi yollara radar konulduğunu, mobeselerin ceza yazıp yazmadığını, en çok kazaların nasıl meydana geldiğini detaylarıyla birilkte Gazeteci Mesut Tuğrul’a anlattı.

İşte Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan ile yapılan dev röportajın ayrıntıları

Kent trafiğinin başlıca sorunları neler?

Trafik kavramı çok bileşenli bir kavram. Trafik polisleri bunun sadece bir unsuru. Bunun yanında Büyükşehir Belediyesi, Karayolları, sürücü kursları açısından Milli Eğitim, yine sürücülerin yayaların eğitimleri açısından Milli Eğitim Müdürlüğümüz birçok bileşenden oluşan bir kavram.

Kahramanmaraş’ın başlıca iki tane trafik sorunu var. Birincisi kent merkezi dediğimiz Azerbaycan Bulvarı, Yeni Hükümet Caddesi, Trabzon Caddesinin 40 yıl öncesi gibi aynı olması fakat 40 yıl öncesi araç sayımızın bugün çok çok daha fazla olması. Bugün itibariyle il merkezine kayıtlı, tescilli araç sayısı merkezde 146 bin ilçelerimizle birlikte bu rakam 227 binin üzerinde ve bunların hepsi 46 plakalı araçlar. Yani 2016’ya göre %6’lık araç sayımızda artış var. Her yılda aşağı yukarı aynı oranda artıyor.

“Merkezde Özellikle İkinci Sıra Park Sorunumuz Var”

Merkez yollarımız hala aynı dolayısıyla bu bahsettiğim Kıbrıs Meydanı- Müftülük arasındaki ve bağlantılı ara sokaklar da park sorunumuz var. Park sorununda da bizi en büyük sıkıntıya sokan parklar çift sıra parklardır. Normal zaten tek sıra belediyenin parkomatları var. Vatandaşlarımız ikinci sıraya park ederek akan trafiği yavaşlatıyorlar. Bununla ilgili Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılan Arasa Otoparkı 1300 araçlık otopark ve yıkılan emniyetin altına yapılan üstü meydan altı otopark olacak alanda da 300 araçlık otopark yapılıyor. Park sorununa bir çözüm unsuru olarak düşünebiliriz; ama burada yine iş vatandaşlarımıza düşecek. Arasa otoparkı ilk bir ay ücretsiz yapıldı. Vatandaşlar alışsınlar diye sonrada cüzi bir miktar olacak zannedersem.

“Vatandaşlarımız Otoparkları Kullansınlar”

Sürücülerimizin şöyle bir alışkanlığı var; Gideceğimiz yere kadar aracımızla gitmek istiyoruz. Vatandaşlarımızdan bu konuda ricam bu otoparkları kullanalım. O kısa mesafeleri yürüyerek gidelim. Hem aracımız o yoğun trafiğe sokmayalım hem aracımız orada uygun mekânda beklesin hem de şehir içi yükünün trafiğini azaltalım. Birincisi park sorunu merkezi bölgede, ikincisi de bu yaz aylarının gelmesiyle bu modifiye abartılı egzozlu araçlarda bir hareketlilik oluyor. Bunlarla ilgili de biz geçen sene yaz sonunda sanayideki egzozcu esnafımızı topladık. Oradan başlayalım dedik. Araçları yakalıyoruz ama işin başlangıç noktasına gitmek istedik, bu araçlara abartılı egzozu takan esnafımıza bu konuyu bu sorunu anlatalım dedik. Asayiş şube müdürlüğümüzle birlikte sanayideki egzozcu esnafımızı topladık. Onlara bu konuyla ilgili bilge verdik. Yani gece hastası olan, çocuğu uyuyan, yaşlı annesi babası olan; vatandaşlarımız bundan rahatsız oluyorlar. Çok gürültü yapıyorlar. Bununla ilgili çok şikâyetler geliyor. Biz bunu egzozcu esnafımıza anlattık. Sağ olsun onlar anlayışla karşıladılar. Bu tür uygunsuz tadilatları yapmama sözü verdiler. Bu senede biz yine aynı kararlılıkla bu abartı egzozlu araçlar üzerinde denetimimizi yapacağız. Sivil ekipler kullanacağız. Sonuçta aparatlarla çalıştırıyorlar bunu. Sivil ekiplerle bunları tespit edip resmi ekiplerle bunları yakalayacağız.

Kentin merkezine kurulan mobeseler ve ana caddeler üzerine yeni kurulan kameralar denetim yapıyor mu?

Mobese kameralarımızdan özellikle ağırlıklı olarak merkezi bölgede kırmızı ışık denetimi, emniyet kemeri denetimi ve cep telefonu denetimi yapılıyor. Bizim kendi mobesemizin yanında Büyükşehir Belediyemiz de trafik yönetim merkezi var. Orada da görevli trafik polis memurumuz var. O arkadaşımızda belediyeden izlemek suretiyle onlarında geniş bir izleme ağı var. O arkadaşımızda çift sıra park, yine emniyet kemeri, kırmızı ışık uygulamalarını bu mobeselerden ceza yazıyoruz.

Şekerdere de köprü kavşaklar yapıldı. Yolda çok sık radar denetimi oluyor mu?

Radar denetimlerini geniş konforlu yollarda yani çevre yolu ağırlıklı şeker dere caddesi ağırlıklı yine sanayinin oradaki geniş yolumuz ağırlıklı buralarda yapıyoruz. Radar denetimlerini belirleyeceğimiz yerlerde ve ayrıca daha önce meydana gelen yaralamalı, ölümlü kazaları da inceleyerek hızdan kaynaklı kazalara göre bir analiz yaparak belirlediğimiz noktalarımıza koyuyoruz. Şekerdere caddesinde iki tane alt geçit yapıldı. Oradaki trafik akımı hızlandı. Özellikle yukarıdan aşağıya doğru giderken hızlı bir akım oluyor. En son belediyemizin tekrar bir müdahalesiyle orada daha emniyetli bir trafik akımı sağlandı. Radar denetimleri orada yapılıyor, hem çift yönlü aşağı Ulu Camii civarından yukarıdan gelenlere, yukarıda Yunus Emre civarında da aşağıdan gelenlere radar denetimleri yapılıyor.

Kahramanmaraş’ta en çok hangi tür kazalar neden meydana geliyor?

2017 yılında il genelinde 2 bin 149 tane yaralamalı kaza oldu. Diğer yıla göre %2’lik bir düşüş oldu. Türkiye genelinde ölümlü kazarlımız gerilemiş durumda. Biz meydana gelen 2bin 149 kazayı analiz ettiğimizde en çok yandan çarpma şeklinde kazanın olduğunu gördük. Yani kazaların yüzde 33’ü bu şekilde meydana geliyor. Kaza sebeplerini araştırdığımızda ise her zaman ki gibi hız, kavşaklardaki kurallara uymamak, şerit değiştirme kuralları ve manevra kurallarına uymamak en çok bu ihlallerden kaynaklanıyor. Özellikle Kahramanmaraşlı sürücülerimiz kavşaklarda çok kaza yapıyor. İlimizde en son akıllı kavşaklar, modern kavşaklar yapıldı. Kontrollü kavşak dediğimiz ışıklı kavşaklar var. Kontrolsüz kavşak dediğimiz, ışık olmayan kavşaklar var. Bir de akıllı modern kavşaklar var. Bunların kendi içerisinde kuralları farklı. En son yapılan modern kavşakları vatandaşlarımız kontrolsüz kavşakla karıştırıyorlar. Modern kavşaklarda kavşak içerisinde dönmekte olan aracın önceliği vardır. Dışarıdan kavşağa girmek isteyen araç içeride dönüş yapan araca yol vermek zorundadır. Öncelik kavşağın içindeki aracındır. Bunu birçok sürürcümüz öğrendi. Ama bilmeyenler içinde buradan tekrar hatırlatayım. Ağırlıklı ihlaller bu şerit değiştirme ve kavşak kullanımından kaynaklanıyor.

Motosiklet sürücülerine yönelik iyi bir denetiminiz var, bu konuyla ilgili ne söylemek istersiniz?

Motosiklet kazaları da ilimizde fazla oluyor. En son yine yakın tarihte Emniyet Genel Müdürlüğünün üç günlük ilan ettiği bir motosiklet denetimi vardı. Son yaptığımız özel denetim motosikletler üzerineydi. Emniyet Genel Müdürlüğünün bu özel denetiminde yaklaşık bin 700 motor kontrol edildi. 15’i trafikten men edildi. Motosiklet kazaları normal araç kazalarına göre biraz daha tehlike arz ediyor. Burada da en önemli güvenlik ekipmanı bildiğiniz gibi kasktır. Biz kask takmadan motosiklet kullanan sürücülerimizi gördüğümüz yerde arkadaşlarımız müdahale ediyorlar. Genel Müdürlüğün özel denetimi olmasa bile özellikle motorlu şahinlerimiz günün belli saatlerinde ilimizin güzergâhlarında motosikletlerle ilgili uygulamalarını yapıyorlar.

Devirlerin notere, sürücü belgelerinin de nüfusa alınması, bürodaki yükü hafifletti mi?

Evet hafifletti. Tescil işlemlerinde bildiğiniz gibi vatandaşımız noterlere gidip devrini yaptıktan sonra ruhsatını almaya emniyete geliyordu. 1 Şubat tarihinden itibaren bu devrin birinci aşaması gerçekleşti. Artık noterde devrini yapan vatandaşımız aracının ruhsatını da aynı noterde hemen bastırıp alabiliyor. 12 Şubat itibariyle de ikinci aşama gerçekleşti. Bayilerden sıfır araç alan vatandaşlarımız yine emniyete gelmeden yine istediği noterden gidip ruhsatını döktürüyor. Yakında bir üçüncü aşama bekliyoruz. Şu an bizim trafik tescil olarak yaptığımız işlemler. Tadilat işlemleri, lpg montajı ile ilgili işlemler, hurdaya ayırma, trafikten çekme, kayıp çalıntı işleri hala bizde yine bunlardan aşama aşama üçüncü aşamada bunlardan bazılarını devredeceğiz. 2 Nisan itibariyle nüfus müdürlüklerine hem sürürcü belgeleri hem de pasaportla ilgili işlemler devredildi. Vatandaşlarımız ikamet ettikleri ilçe nüfus müdürlüğüne giderek bu belgelerini alabilirler. Vatandaşlarımız açısından şöyle bir kolaylık oldu. Trafik tescil belgesini ruhsatını alabilmek için sadece bir Tescil Şube Müdürlüğüne gelmekteyken şimdi sekiz tane noter var. İlimizde herhangi bir notere gidip kendine en yakın noterde işlemini yapabiliyor. Vatandaşımız açısından bu kolaylık oldu. Bizim açımızdan da iş yükü azaldı. İçeride bu işlerle uğraşan personelimizin çoğunu ekiplerimize çıkardık. Aşama aşama çıkarmaya da devam ediyoruz. Böylece sokaktaki ekiplerimizi güçlendirdik gayette uygun ve güzel bir uygulama oldu.

Yeni Bulvarlar trafiği rahatlatıyor mu? Vatandaş genel olarak Trabzon Caddesinden mi geçmek istiyor?

Dediğimiz gibi merkezin yükü ağır. Çarsıyı Binevlere bağlayan ve orta ana arter olarak adlandırdığımız Şekerdere bulvarı üzerine iki tane köprülü kavşak yapıldı. Köprülü kavşaklar trafiği hızlandırdığı için vatandaşlarımızda bu yolu sıklıkla kullanıyor. Buna alternatif olarak çevre yolumuz, yani güney çevre yolu ve kuzeyde yapılan çevre yolumuz inşaatı sonlara geldi. Kuzey çevre yolunun Şekerdere’nin trafiğini azaltacak diye bekliyoruz. Özellikle sanayi bölgesinden fabrikalardan Binevler ve kentin üs tarafına Hürriyet Mahallesi taraflarına gidecek vatandaşlarımız şehir içine girmeden kuzey çevre yolunu kullanarak rahatlıkla ulaşabilecekler. Bu Şekerdere’nin yükünü; kuzey çevre yolunun biraz alacağı anlamına gelir. Gaziantep Kayseri çevre yolunda bir yükümüz var. Buradan ağır vasıtalar geçiyor. Hem ilimizin ilçelerle bağlantısı olan bu yoldan ilimizden transit geçen vasıtalar bu yolu kullanıyorlar. Çünkü başka bir alternatif yok. O yolda da şu an Ağabeyli- Ağcalı kavşakları bitti. Hal kavşağında çalışma devam ediyor. Hal kavşağı açıldıktan sonra biraz rahatlatacak ama her halükarda bu yolun bir yükü var. Zannedersem bununla ilgili ekstra bir çevre yolu projesi mevcut. Umarım o yapıldıktan sonra Kahramanmaraş şehir içinin yükü kuzey ve yeni yapılacak güney yollarına dağılırsa merkezin yükü azalacaktır. Her şekilde merkez yolu kullanılır ama yükü hafifleyecektir.

Araçlara ceza yazıyorsunuz yayalara hiç yazdınız mı?

Trafik kuralları araçlar için olduğu kadar yayalar içinde geçerlidir. Yayalara da cezalar yazılabilir. Genelde ikazlara bulunuyoruz. Yayaların yoğun olduğu yerlerde Büyükşehir Belediyesinin üst geçit yapma düşüncesi var. Güvenlik ve tedbir açısından trafiğin daha hızlı akması için yayalara da ceza yazılabilir yayalar da trafiğin bir unsurudur. Yayalarında uymak zorunda olduğu kurallar vardır. Yayaların yolu kullanırken telefonla uğraşmaları yola bakmadan atlamaları sürücülerin telefonla uğraşıp dikkat etmemesi trafik kazalarını arttırıyor.

Kurallara uymayan sürücü kurallara uymayan yaya trafik canavarı adayıdır. Bu bilinçte olmamız lazım kurallara uymamız lazım. Arabamızın markasına, modeline şoförlüğümüzün ustalığına, güvenmememiz lazım. Kurallara polisten korktuğumuz için, ceza yememek için değil insan olarak can güvenliği sağlamak için uymamız lazım. Trafikte saygı kavramını biraz ön planda tutmamız lazım. Birbirimize yol vermenin mutluluğunu, saygısını yaşayalım. Kahramanmaraş’ta trafikte birbirimize saygı ve sevgi göstermemize ihtiyacımız var.”