Salı Konuşmalarında KTKTP (Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu), Prof. Dr Ahmet Ak’ı Ağırladı

-‘’İslam’da mili birlik, beraberlik ve kardeşlik’

Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformunun Kıraathane de düzenlediği ‘’Salı Konuşmaları’’ programında Profesör Doktor Ahmet Ak, ‘’İslam’da mili birlik, beraberlik ve kardeşlik’ konuşması ile milli birlik ve beraberliğin önemini bir kez daha hatırlattı.

KSÜ Mezhepler Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet AK, konuşmasında milli birlik ve beraberliğin öneminin bu günlerde daha önemli olduğunu ‘’Bu aziz milleti, Çanakkale’de yenemeyenler ‘Biz, bunların ellerinde Kur’an’ı, kalplerinde imanı almadan yenemeyiz’ demişlerdir.’’ diyenlere karşı birlikte olmalıyız dedi.  

Prof. Dr. Ahmet AK’ın konuşmasından satırbaşları:

Girmeden tefrika bir millete; düşman giremez.

Toplu vurdukça sineler; onu top sindiremez

‘Sen-ben’ desin efrad, aradan vahdeti kaldır,

Milletler için işte kıyamet o zamandır. M. Akif

Birlik ve beraberlik bir milletin can damarıdır.

Onsuz beden ayakta duramayacağı gibi toplumlarda yok olmaya mahkûm olur.

Birlik ve beraberliğin olduğu yerde kardeşlik, huzur, bolluk ve bereket olur. Güzel şeyler olur

Birlik ve beraberliğin olmadığı yerde huzursuzluk ve bereketsizlik olur. Felaketler kötülükler baş gösterir.

Nitekim Kur’an-ı Kerim’de Cenab-ı Allah şöyle buyurmaktadır:

 “Topyekûn Allah’ın ipine sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmandınız da O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O’nun bu nimeti sayesinde kardeş olmuştunuz. Yine siz bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de O, sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz” ayetini hatırlamalı

Hazreti Muhammed (s.a.v.) de :

“Birbirinize nefret ve düşmanlık beslemeyin. Birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları, kardeş olun!” demektedir.

Kur’an’da, “Allah'a ve Resûl'üne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyin. Sonra gevşersiniz ve gücünüz, devletiniz elden gider. Sabırlı olun. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.” Buyrulmaktadır. (Enfâl Suresi, 46)

Birbirinize sırt çevirmeyiniz. Birbirinize kin tutmayınız. Birbirinizi kıskanmayınız. Birbirinizle dostluğunuzu kesmeyiniz. Ey Allah’ın kulları kardeş olunuz.”
(Müslim İhya’u Ulum’id-Din Huccetü’l-İslam, İmam Gazali, cilt. 2, s.407)

Gerçek mümin, içinde yaşadığı toplumun birlik ve beraberliğini bozacak, huzurunu kaçıracak, her türlü davranıştan uzak duran kişidir. İnancı, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun, herkesle iyi geçinen ve kendisi ile iyi geçinilen kimsedir. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v.), şunları tavsiye etmektedir:

“Sizin en hayırlınız insanlara en faydalı olanınızdır” ,

“İyi Müslüman, elinden dilinden başkasına zarar gelmeyen kişidir”,

“Sizden biriniz, kendisi için sevip istediğini kardeşi için de istemedikçe gerçekten iman etmiş olamaz” buyurarak her vesile ile birlik ve beraberliğin önemini vurgulamıştır.

Yüce Allah Birlik ve beraberliğin önemini şöyle dile getirmektedir:

 “Hep birlikte Allah’ın ipine (Kur'ân’a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O’nun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de O sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz” (Al-i İmran, 3/103)

Yüce Allah bu uyarının ardından birlik ve beraberliğin ihmal edilmemesini:

 “Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra parçalanıp ayrılığa düşenler gibi olmayın. İşte onlar için büyük bir azap vardır. “ (Al-i İmran, 3/105) ayetiyle hatırlatmaktadır.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) ise,

“Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz.” (Hucurat, 49/10) 

“..İyilik ve takva üzerinde yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerinde yardımlaşmayın..” (Maide, 5/2) 

İslam dininde zorlama baskı, başkasının yaşam tarzına müdahale yoktur. Nitekim Kâfirun Suresinde Bizzat, Rabbimiz, Peygamberimize ve onun şahsında biz Müslümanlara,

“Sizin dininiz, size; benim dinim bana aittir” de buyurmuştur.

Ayrıca Bakara Suresinde Ayetül Kürsiden hemen sonraki ayette,           

“Dinde, zorlama yoktur” buyurmaktadır.

Peygamberimiz, bir Yahudi’nin cenazesi geçerken, saygı ifadesi olarak ayağa kalkmıştır. Bunun üzerine yanında bulunan sahabeleri, ya Rasulallah, ayağa kalkmanıza gerek yok, o, bir Yahudi’nin cenazesidir” demişlerse de, peygamberimiz, “olsun! O da bir insan değil mi? Buyurmuştur.

Bir Müslüman’ın örnek alacağı en iyi şahıs, peygamberimizdir. Hz. Muhammed (s.a.v.), Mekke şehrini fethettiğinde kendisine eziyet eden, hatta öldürmek isteyen müşriklerin hepsini serbest bırakmış ve onların mallarına el koymamış, inançlarına karışmamıştır.

O halde bir Müslüman’ın, başka birisinin inancına, ibadetine ve yaşam tarzına müdahale etmesi doğru olmaz.

İslam tevhid, yani birlik ve beraberlik dinidir.

Diğer bir ifadeyle, Yaratanımız, bir; peygamberimiz, bir; kitabımız, bir; kıblemiz, bir, al bayrağımız, bir; tarihimiz, birdir.

Yedi düvele karşı Çanakkale geçilmez destanı, birlik ve beraberlikle kazanılmıştır.

Bu aziz milleti, Çanakkale’de yenemeyenler “Biz, bunların ellerinde Kur’an’ı, kalplerinde imanı almadan yenemeyiz” demişlerdir. O halde bu sözü hiç unutmamalı, Kur’an’a daha çok sarılmalı ve onu daha çok okumalı, okutmalı ve iyi anlamalıyız; imanımızı daha da sağlamlaştırmalıyız.

Yaratılanı, yaratandan ötürü sevmeli,

Hepimiz Adem babamızın ve Havva annemizin çocukları olduğumuza göre insan kardeşi olduğumuzu unutmamalıyız.

Devletimiz ve milletimiz için birlikte her şeyin en iyisini yapmaya çalışmak, hepimizin görevidir.

Hep Birlikte Türkiyem Türküsünü Söyleyerek Birlik ve Beraberlik için Tek Yürek Oldular

Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu bünyesinde bulundurduğu 53 STK ile programlarını ardı ardına gerçekleştirirken farkındalık yaratan programları ile de Kahramanmaraş’ın sesi olmaya devam ediyor. 

Kahramanmaraş Halk Ozanları Kültür ve Dayanışma Derneği, Dernek Başkanı Öksüz Ozan olarak bilinen İhsan Öksüz, Prof. Dr Ahmet’in konuşması sonrası Arif Sağ’ın ‘’Müslümanlar Neden Böyle Perişan?’’ şiiriyle birlik ve beraberliğin dikkatine önem çekti. Sazı ile söylediği eserlerine Platform üyeleri de eşlik ettiler.

Türkiye’m Türküsü ile Tek Yürek Oldular

Platform Başkanı Ahmet Kolutek Program sonunda salonda bulunan herkesi ayağa kalkmayı davet ederek: ‘’ Türkiye’m Türküsünü hep beraber yürekten söyleyelim ki birlik ve beraberliğimiz daim olsun, düşmana korku olsun’’ dedi.