Törene Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bekir Kılıç, İl Müftüsü Celal Sürgeç, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakçı, Mezarlıklar Daire Başkanı Emir İsmail Demir, Hafız Ali Efendi Kız İmam Hatip Ortaokul Müdürü Eyüp Eyicil ile Hafız Ali Efendi’nin torunları Mustafa Fevzi GÜL (Müftü Efendinin Büyük kızının oğlu aynı zamanda Güllü Hoca’nın torunu) Selahattin Sandaloğlu, Hulusi ve Ali Görgel kardeşler ile  4.kuşak torunları Ali Gürkan,  Nuri ve Ziya Gül katıldı.

Burada yapılan törenle bir döneme damgasını vuran Kahramanmaraş eski müftüsü merhum Hafız Ali Efendi unutulmadı kabri başında hatim indirilerek Kur’an-ı Kerim ve dualarla anıldı.

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, Hafız Ali Efendi’nin Kahramanmaraş için çok önemli bir şahsiyet olduğuna işaret ederek, hayatını anlattı. Hafız Ali Efendi’nin daha çok küçük yaşlarda bile okuma isteği olmasına karşılık babasının pek yanaşmamasına rağmen okuduğunu ifade ederek: “Büyük alim hafız ali efendimizin ahrete irtihalinin 51. Yıl dönümü vesilesiyle kabrini ziyarete geldik. Hafız Ali Efendi 1877 yılında Kahramanmaraş’ın Şekerli Mahallesinde bir ilkbahar günü dünyaya geldi.6 yaşına kadar hafızlık üzerine çalıştı ve hafız oldu aynı zamanda Huffaz okuluna giderek Arapça öğrendi. Babası hancıydı okumasını istemiyordu. Daha çok okuyupta ne olacaksın diyordu. Ama Küçük Ali babasını dinlemedi hep okumak istedi. Bu sırada da annesini kaybetti. Analık eline kaldı ama sürekli okumak istiyordu. Maraş’ta Tiyeklioğlu hocada okudu daha sonra Adana, Halep, Osmaniye, Konya hatta Kahire’de okuduğuna dair bilgiler var ama Mısır’daki eğitimi ile ilgili delil bulunmamakta” dedi. Büyük Alim Hafız Ali Efendi’nin karşısında berduşların bile sustuğuna işaret eden Daire Başkanı Kabakcı: “Maraş’ın berduş tipleri bile Hafız Ali karşısında hiç bir kelam etmemişler o zaman Maraş’ın ilere gelen sarhoşlarından köreba ispirto içerken hoca ona para verdiği zaman hocam o ispirto içiyor dediklerinde o benim paramla ispirto içmez demiştir ve baktıklarından gerçektende hoca efendinin parasıyla ekmek aldığı görünmüştür.

ANTEP’İN KURTULUŞUNA DA KATKI SAĞLADI

 Hafız Ali Efendi aynı zamanda Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda da büyük rol üstlenmiş ve çok büyük yararları olmuştur. Maraş’ın kurtuluşuna katıldığı gibi çevresindeki dostları ile birlikte Antep’in de kurtuluşuna katılmıştır. Harpten sonra 1929 yılında o zaman Maraş Müftüsü olan Refet Efendi’nin ölümüyle birlikte hoca efendi Maraş Müftülüğüne getirildi. Bu müftülüğü 1929 yılından 1964 yılına kadar devam etti” diye konuştu.

Hafız Ali Efendinin torunları adına konuşan Ali Görgel torunları olmanın bahtiyarlığıyla bu anma programının devamını diledi, tertip edenlere teşekkür etti.

 İl Müftüsü Celal Sürgeç ise, böylesine büyük bir âlim olan Hafız Ali Efendi’yi Kur’anla anmanın mutluluk duyduğunu ifade ederek, şehirlerin ve ülkelerin kurtuluşunda öncülerin ve âlimlerin çok büyük rolleri olduğunu söyledi. Sürgeç; “Ehli Kur’an bir insan. Ona Kur’an yakışır, Oda Kur’ana yakışır. Ömrünü Kuranla geçiren hemhal olan o güzel insanı inşallah Kur’an ve dualarla anacağız inşallah.” Güzel insanların çekilip gittiği yerlerde yaşamanın zorluğuna değinen Müftü Sürgeç konuşmasına güzel bir insanın şiirinden; “ Bir nazar eyleyin devri zemana,  Hep ricali kiram çekildi gitti, Hak rahmet eylesin ehli islama, Hep ricali kiram çekildi gitti.” Öyleyse güzel insanların çekilip gitti yerlerde güzel insanları yetiştirmeli devam ettirmeliyiz. Bu coğrafya için başka çıkış yolumuz yoktur.”şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bekir Kılıç, bir asra damgasını vuran Hafız Ali Efendi hocayı anmanın mutluğunu belirtti, yeni dönemlerde hocamız gibi nice nice hocalarımızı yeni nesillere rabbim bizlere nasip eder. Bizleri onların yaşadığı gibi bizlere ışık tutukları gibi inşallah bizlerde onların yolundan en iyi şekilde gitmeyi kendimize yol ediniriz. Tüm alimlerimizin ruhları şad olsun.”

Konuşmaların ardından Türkiye genelinde derece yapan genç hafızlar Bekir Büyükkurt ile Mehmet Ali Sarıtürk tarafından Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftüsü Celal Sürgeç’in güzel duasıyla Hafız Ali Efendi mezarı başında anıldı.