"Kahramanmaraş Bilimle Şenleniyor – Bilime Bir Adım” sloganıyla TÜBİTAK'ın 64.962 TL'lik bütçe onayı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve il Sağlık Müdürlüğü destekleriyle hayata geçirilen TÜBİTAK 4007 Kahramanmaraş Bilim Şenliği projesi, 2-3 Mayıs 2018 tarihlerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilecek.

Açılışını 2 Mayıs 2018 Çarşamba günü saat 10.00'da yapılacak olan proje ile ilgili olarak Basın mensuplarına açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, ''Programda, Üniversiteden hocalarımızca 14 farklı lisemizde 14 Adet Bilim Söyleşisi, 1 Adet Türk Halk Müziği konseri, 1 Adet resim sergisi ve 101 adet de bilimsel atölye çalışması gerçekleştirilecektir. Atölye çalışmalarında kimya deneyleri, gündelik hayatta bilim gösterileri, platoyum uzay gösterimi, robotik kodlama etkinlikleri, spor yetenek testleri, canlı portre çizimi, trafik güvenliği ile ilgili etkinlikler, yedi güzel adam tanıtım stantları, akıl oyunları, eğlenceli matematik, hiking(doğa-dağcılık eğitimi), tansiyon, şeker ve kan grubu ölçüm süreçlerinin incelenmesi gibi gündelik sağlığa dair etkinlikler yer almaktadır'' dedi.

KAHRAMANMARAŞ'TA İLK!

TÜBİTAK - 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programı kapsamında "ENERJİ ve EKOLOJİK TEMELLİ DOĞA EĞİTİMİ” isimli proje Kahramanmaraş'ta ilk defa uygulanacak. 48.000 TL Bütçeli olan proje Ağustos ayı içerisinde uygulanması planlanıyor.

4007 Bilim Şenliği Destekleme Programı kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü projesi üst üste 2. kez kabul edildi. 100.000 TL bütçeli "Çekirdekten Bilim" isimli projenin Ekim ayı içerisinde uygulanması planlanıyor.

4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları ilimizde 2017 yılında 173 okulda gerçekleştirilirken 2018 yılında ise 233 okulda gerçekleştirilecektir. Her okulun bu fuar kapsamında TÜBİTAK'tan 5000 (beş bin) lira maddi destek alacağı öğrenildi.

Ayrıca, TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri 2017 yılında 109 proje başvurusu yapılmış iken 2018 de bu sayı 170'e çıktı. TÜBITAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri 2017 yılında 70 proje başvurusu yapılmış iken 2018 de bu sayı 84 e çıktı.

Konu ile ilgili olarak Mehmet Emin Akkurt şöyle konuştu; ''2017-2018 yılında ilimizde gerçekleştirilen TÜBİTAK Projelerinden ilimize aldığımız maddi destek 1.413.000,00 (bir milyon dört yüz on üç bin) liradır.BAŞARIYI OKULLA YAKALA PROJESİ (BOYAP) 2017/2018 Eğitim-Oğretim yılında 4. dönemini uygulamakta olduğumuz Başarıyı Okulla Yakalanın amacı; eğitimin niteliğini geliştirmek için, eğitim paydaşlarının işbirliğini arttırarak ekip çalışmasını geliştirmek, öğrencilerin kişisel ve sosyal gelişimlerine olumlu yönde katkı sağlamak ve sürencilerin ulusal sınav sistemlerine göre hazırlanmalarını sağlayarak öğrencilerimizin ve ilimizin basarı sırasını yükseltmektir.''

Bu proje kapsamında İlimizdeki 12. ve 8. sınıf öğrencilerinin ulusal sınavlardaki başarı sıralamasını yükseltmek amacıyla yapıldığını belirten Akkurt, ''Bu eğitim öğretim yılının tamamlanmasıyla birlikte, 73.914 tanesi bu eğitim öğretim yılında olmak üzere, son 4 eğitim öğretim yılında toplamda 157.234 kişiye tam bir sınav provası niteliğinde deneme sınavları yapılmış olacaktır.

Bu projemizin geniş katılımlı bir ayağı olan 1.Deneme Sınavı 26 Nisan 2018 Perşembe günü saat 10.00 ,2.Deneme Sınavı ise24 Mayıs 2018 Perşembe günü saat 10.00'daKahramanmaraş genelindeki 8.Sınıfta okuyan 20.863öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek'' dedi.

ÇANAKKALE ZİYARETLERİ

Milli Eğitim Müdürü Akkurt öğrencilerin Çankkale Ziyaretine götürüleceğini belirterek, ''İlimiz genelinde, sınava öğrenci hazırlayan bütün okullarımızda yapılan deneme sınavlarında, okuldaki bütün öğrencileri sürece dâhil etmek adına, il geneli sıralamaya göre değil de, kendi okullarında dereceye giren öğrenciler Çanakkale ziyaretlerine katılmaya hak kazanmıştır. 460 tanesi bu eğitim öğretim yılında olmak üzere, son 4 eğitim öğretim yılında toplamda yaklaşık olarak 1100 kişi Çanakkale ziyaretlerine götürülmüş olacaktır'' dedi.

Akkurt sözlerine şöyle devam etti;

''Öğrencilerimizin ileride olmak istedikleri mesleğe sahip olan ve hayal ettikleri başarıları elde etmiş olan, alanında uzman ve başarılı; Şair, Yazar, Akademisyen, şovmen, Program Sunucusu, Doktor, Eğitimci, Sporcu, Sanatçı, Çeşitli STK Üyeleri, Mühendis vb. meslek gruplarından insanlarla iletişime geçilmekte ve bir program dâhilinde, sunumu yapacak kişinin ve ilgili okulun özellikleri göz önünde bulundurularak eşleştirmeler yapılmakta ve tüm eğitim öğretim yılına yayılmak suretiyle öğrencilerimizin (duruma göre veli ve öğretmenler de sürece dahil edilebilmek üzere) bu insanlarla bir araya gelmeleri ve istifade etmeleri sağlanmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda her eğitim öğretim yılında yaklaşık olarak ortalama 20.000 öğrenci ile söyleşi yapılmaktadır.''

''Bu kapsamda ilimizde bulunan öğrenci, öğretmen ve velilerimize yönelik olarak, gerek milli eğitim müdürlüğümüzdeki yetkin kişiler tarafından, gerekse de ilimizdeki veya çevre illerdeki üniversitelerde veya başka kurumlarda görev yapan eğitimciler tarafından, eğitim paydaşlarımıza ihtiyaç duydukları konularda kurs, seminer veya toplantı formatlarında eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda her eğitim öğretim yılında yaklaşık olarak ortalama 20.000 eğitim paydaşına seminer, kurs veya konferans düzenlenmektedir.''

HABER: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: TE Bilişim