Kahramanmaraş’taki işverenler 2017 yılında İş-Kur’a farklı alanlarda değerlendirmek üzere 28 bin 562 işçi talebinde bulundu. İş-kur bu taleplerin 14 binini karşılarken 14 bin kişinin üzerinde istihdam talebi ise karşılanamadı.
 

EN ÇOK TALEP TEKSTİL SEKTÖRÜNDEN

Kahramanmaraş’ta işsizliğin olmadığını 2017 istihdam talebi tablosu net bir şekilde ortaya koydu. Kahramanmaraş’ta işçi arayan müteşebbisler, İş-Kur Kahramanmaraş İl Müdürlüğünden 2017 yılında 28 bin 562 kişi işçi istedi. Talebi değerlendiren İş-Kur İl Müdürlüğü bu rakamın ancak 14 binini karşılayabildi.

İstihdam seferberliği ile14 bir kişi ile işe kavuşan çalışan sayısında rekorlara imza atılırken, özel sektör personel alımlarını tüm hızıyla sürdürüyor. İş arayanlarla işverenleri bir araya getiren Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), halen 14 bin işçi arıyor. Her gün pek çok işsizi işe yerleştiren, işverenlerden de yeni taleplerini alan İŞKUR; büyük çoğunluğunu tekstil sektörünün oluşturduğu alanda açık iş olduğunu duyurdu. Aranan eleman sayısının yarıdan fazlası 4 meslekte toplanıyor.

EN ÇOK BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

2017 yılında Kahramanmaraşlı işveren en çok beden işçisi talep etti. 17 bin 951 sayısı ile en çok aranan eleman beden işçisi olurken, bin 258 iplik eğirme operatörü, bin 215 örgü makinesi operatörü, 589 konfeksiyon işçisi, 472 satış danışmanı, 410 dokuma makineleri operatörü, 400 open-end makinesi operatörü, 268 paketleme işçisi, 218 şoför, yük taşıma ve 199 tane de kaynakçı talep edildi.

2017’deki çalışma hayatında milli seferberlik projesi kapsamında Kahramanmaraş İş-Kur İl Müdürlüğü 14 bin kişiyi işe yerleştirdi. Hala özellikle büyük çoğunluğunu tekstil sektöründe istihdam edilmek üzere 14 binin üzerinde işçi açığı var. İşçi açıklarını kapatmak üzere yoğun mesai harcayan İş-Kur İl Müdürlüğü geçen yıl bin 525 iş kursu düzenleyerek 5 bin kişinin üzerindeki insanı iş sahibi yaptı.

İş-kur’un 2017 verileri Kahramanmaraş’ta işsizliğin olmadığını, iş beğenmemenin olduğunu bir kez daha net şekilde ortaya çıkardı. Talep edilen işçiler hala karşılanamazken, tekstil sektöründe işçi bulamayan bir çok işletmenin ise faaliyetini durdurduğu öğrenildi.

Editör: TE Bilişim