Kahramanmaraş’a önce Konya Ateşbazı Veli Mutfak Kültürleri Ödülleri, ardından Türkiye lezzet Ödüllerinden derece getiren Ünlü Paçacı Remzi Ulaş Usta’nın başı çektiği Yedy Gastronomik Derecelendirme Sistemi 2007 kitabında Yaşar Pastanesi-MADO, Turaç Et Restoranı ve Saray Kasabı (Kasap Paşa) da kendine yer buldu.

Türkiye’de en başarılı lezzet noktalarının yer aldığı kitapta işletmeleri tanıtıcı bilgilerin yanında birer de özel notlar düşüldü. Kahramanmaraş’ın 1 numaralı paça ustası Remzi Ulaş’ın işletmeciliğini yaptığı Menekşe Çorba ve Paça için “Belki de paçanın Türkiye’deki en iddialı adresi. Sumak ekşisi ile paça efsane. Kesinlikle yol değiştirmenize değer. Şifa kaynağı çorbaları için mutlaka uğranmalı” özel notu düşüldü.

Yaşar Pastanesi için “Kahramanmaraş’ın efsanesi; Maraş dondurması, tatlıları kısacası adım attığınız andan itibaren adeta bir lezzet serüveni yaşıyorsunuz” değerlendirmelerinde bulunuldu.

Turaç Et Restoranı için “Turaç Ocakbaşı 1985 yılında baba evinin alt katında kasap dükkânı olarak bu işe başlamış. 1990 yılında şu anki yerini alarak yeni iş yerini yapmış. Burası tarih kokan bir mekân. Cumhur Usta günden güne kendini yenileyerek Maraş Mutfağının unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerini mevsimine göre özenle seçilmiş malzemelerle damak zevklerine sunmakta. Kebaplar, etler enfes. Ambiyans, sıra dışı. Kahramanmaraş her anlamda hissediliyor” özel notu düşüldü.

Saray Kasabı için ise şu ifadelere yer verildi: “Kahramanmaraş’ta salaş bir kasap fakat etleri çok lezzetli. Eli böğründe ve pirzolası başta olmak üzere her şey çok taze. Mutlaka deneyin.”

YEDY NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

YEDY Organizasyonu mutfak meraklıları için en doğru adresleri verirken, ülkemiz mutfak standartlarını yükseltmek ve dünya üzerinde hak ettiği yere gelmesini sağlamayı hedefliyor. YEDY Organizasyonu, gastronomi konusunda derin bilgisi, merakı ve tecrübesi olan her bölgeden 5 olmak üzere toplam 30 ve İstanbul’dan 40 olmak üzere Türkiye genelinde 70 gizli müfettişe sahip. Tamamı titizlikle seçilmiş müfettişler büyük gizlilik içinde sıradan bir müşteri gibi restorana gidiyor. Mönüyü inceliyor, masa örtülerinden kaşık-çatala, ambiyanstan müziğe kadar restoranı tepeden tırnağa mercek altına alıyor. YEDY güven esası üzerine inşa edilmiş bağımsız bir kurumdur. YEDY ölçümleme yaptığı yeme içme sektörü ile maddi ilişki içinde olmaz. Yedy Derecelendirme Sistemi, kitapçığında yer alsın ya da almasın hiçbir yiyecek içecek işletmesinden reklam almaz. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)