09/05/2018 tarih ve 7141 sayılı kanunla Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi resmiyet kazanmış oldu. Onaylanan kanunda, ilimizin yeni üniversitesinin bölümleri, niteliği ve yapısı şu şekilde yer aldı:

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi

EK MADDE 190-   Kahramanmaraş’ta Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmuştur.

Bu Üniversite;

a) Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı Elbistan Teknoloji Fakültesinin adı ile bağlantısının değiştirilmesi ile oluşturularak Rektörlüğe bağlanan Elbistan Mühendislik Fakültesi, Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Mimarlık, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesinden,

b) Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilerek Rektörlüğe bağlanan Elbistan Meslek Yüksekokulu ve Elbistan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan,

c) Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Lisansüstü Eğitim Enstitüsünden,

oluşur.

Bu Kanunla kurulan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı iken bağlantısı veya adı ve bağlantısı değiştirilerek Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesine bağlanan yükseköğretim birimlerinin teşkilatı, mevcut kadroları ve pozisyonları ile birlikte personeli, bu birimlerle ilgili yılı bütçe ödenekleri, bütçedeki ödeneklerin tahakkuka bağlanma yetkisi, bina ve tesisleri, her türlü araç ve gereci, malzeme, döşeme, demirbaş ve taşıtları ile birlikte her türlü taşınır malları başka bir işleme gerek kalmaksızın Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesine devredilmiş sayılır. Mülkiyeti Hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesine adı değiştirilerek veya değiştirilmeyerek bağlanan birimlere Maliye Bakanlığınca tahsis edilmiş olan veya fiilen bunların kullanımında bulunanlar hiçbir işleme gerek kalmaksızın ve tahsis amacında kullanılmak üzere Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesine tahsis edilmiş sayılır.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elbistan Teknoloji Fakültesinde öğrenim gören öğrenciler 2017-2018 eğitim öğretim dönemi sonundan geçerli olmak üzere bu Kanunla kurulan Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Elbistan Mühendislik Fakültesine aktarılmıştır.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elbistan Meslek Yüksekokulu ve Elbistan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda öğrenim gören öğrenciler 2017-2018 eğitim öğretim dönemi sonundan geçerli olmak üzere bu Kanunla kurulan Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Elbistan Meslek Yüksekokulu ve Elbistan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna aktarılmıştır.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı iken bağlantısı değiştirilen Elbistan Teknoloji Fakültesinin Fen Bilimleri Enstitüsündeki anabilim dallarında öğrenim gören öğrenciler 2017-2018 eğitim öğretim dönemi sonundan geçerli olmak üzere Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne aktarılmıştır.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı iken adı değiştirilerek veya değiştirilmeyerek bu Kanunla yeni kurulan Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesine bağlanan birimler 2017-2018 eğitim öğretim yılının sonunda devredilir. Bu birimler için ilan edilmiş öğretim elemanı alımları Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi tarafından tamamlanır.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı iken bağlantısı veya adı ve bağlantısı değiştirilerek Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesine bağlanan birimlerde kayıtlı bulunan öğrencilere verilecek mezuniyet belgeleri ile diplomalar, öğrencilerin istemesi halinde kayıt tarihlerinde bağlı bulundukları Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi adıyla Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından verilir. Bu konuda çıkabilecek ihtilafları sonuçlandırmaya Yükseköğretim Kurulu yetkilidir.

Bu Kanunla yeni kurulan Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlı iken adı değiştirilerek, dönüştürülerek veya adı değiştirilmeyerek bağlantısı değiştirilen birimlerde uygulamayla ilgili olarak ortaya çıkabilecek sorunlar Yükseköğretim Kurulu tarafından çözülür.