Kahramanmaraş düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıl dönümünü düzenlenen onlarca etkinlikle kutladı. 7’den 70’e yöresel kıyafetler giyerek çete olan vatandaşlar 10 gün boyunca davul ve zurna eşliğinde şehri turladı.

Şiir şölenlerinin, mevlit programlarının, konferansların, mehteran gösterilerinin renk kattığı etkinliklerin finali önceki gün Trabzon Bulvarında düzenlenen etkinliklerle son buldu. Son yılların en kalabalık törenine sahne olan etkinliklerde Hürü Ana olayı, Abdal Halil Ağa olayı, Fransızların gelişi, Sütçü İmam olayı, Bayrak Olayı, Senem Ayşe olayı, Arslan Bey’in yemin sahnesi, Hırlakyan Balo, savaş sahnesi canlandırıldı.

Halkı savaşa hazırlayan büyük komutan Arslan Bey’i canlandıran Kurtlar Vadisinde Başbakan rolünü oynayan usta oyuncu Murat Atak, böylesine büyük bir kahramanı canlandırmaktan onur duyduğunu söyledi. Aslen Kahramanmaraşlı olan ve üç yıldır Arslan Bey’i canlandıran Atak canlandırdığı kahramanın oğluyla tanışmadan da ayrı bir heyecan duyduğunu dile getirdi.

Atak; “Arslan Bey gibi büyük bir kahramanı canlandırmak benim için çok şerefli bir görevdi. Bugün birde Arslanbey’in oğlu ile tanışmak ayrı bir heyecan oldu. Böyle bir kahramanı canlandırma görevini bana verdikleri için o kadar mutluyum ki inşallah her sene burada bu coşkuyu Kahramanmaraşlılar ile birlikte yaşarız.” Dedi.

Kurtuluş Mücadelesinin büyük komutanı Arslan Bey’in oğlu Mahmut Toğuzata babasını canlandıran usta oyuncuya övgüler yağdırarak Atak’ın rolünü iyi yaptığını ve rolünün hakkını verdiğini söyledi. Yakup Hamdi Bey ve çetelerinin kurtuluş mücadelesinde verdiği desteği de gündeme getiren Toğuzata; “19 Ocak 1920'de artık Fransız kuvvetleri Türkoğlu’ndan gelemiyor, Gaziantep Belpınar üzerinden geliyorlardı. Orası da Yakup Hamdi çeteleri tarafından kapatılmıştı. Yakup Hamdi Çeteleri bir Fransız birliğini pusuya düşürmüş, onlarda ağırlıklarını bırakarak kaçmak zorunda kalmıştı. Babamın hatıralarında da vardır; ‘Eğer Yakup Hamdi orayı tutmasaydı Maraş’ın kurtuluşunu biz gerçekleştiremezdik.’ Yakup Hamdi Bey ve çeteleri Antep Yolunu kapatmasaydı kurtuluşu gerçekleştiremezdik sözünün bilinmesi gerekiyor” dedi.

Kurtuluş Mücadelesinde kente gelecek Fransız Yardım Birliğine Belpınar bölgesinde ağır darbe indiren kahramanlardan Yakup Hamdi Bey’in torunu olan ve kahramanla aynı adı taşıyan Pazarcık Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ da hem dedesinin ismini taşımak hem de böyle bir kahramanın torunu olmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Arslan Bey’in oğlu Mahmut Toğuzata’nın söylediği gibi, Kurtuluş savaşında dedesi Yakup Hamdi Bey’in de çok önemli görevler üstlendiğini dile getiren Bozdağ, İngiliz arşivlerinde dedesinin Maraş Aslanı olarak geçtiğini belirtti. Bozdağ; “Dedem ile ilgili kayıtlar hem resmi evraklarda hem Kılıç Ali Paşa’nın hatıralarında hem Arslan Bey’in hatıralarında hem de yabancı arşivlerde yer alıyor. Bir İngiliz arşivinde dedemin çadırına bir İngiliz Binbaşı’nın geldiğinden söz ediliyor. Çadıra gelen İngiliz binbaşı bir ağa tarafından kesilmek isteniyor. Dedem şuan zamanı olmadığı için karşı çıkıyor. Bu binbaşı yemek sıkıntısı çekilen obada bir an da çadırından 17 çeşit yemek ve 1919 yılında tatlı çıkarak dağıtıldığından söz ediyor. Kılıç Ali Bey ve Arslan Bey’in hatıralarında da vardır; ‘Gaziantep Yolu kapatılmasaydı kurtuluşun gerçekleşmesi olmazdı’ deniliyor. Ben torunu olduğum için bazı şeyleri söyleyemiyorum, kurtuluş etkinliklerinde kahramanların tümünün anılması gerektiğine inanıyorum. onun torunu olmaktan da gurur duyuyorum.” Dedi.

Tören boyunca Arslan Bey’in oğlu Mahmut Toğuzata ve Yakup Hamdi Bey’in torunu Yakup Hamdi Bozdağ’ın yan yana oturması da ilginç ve anlamlı bir buluşma olarak dikkat çekti.