KMTSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen ödül töreni açılış konuşmasını Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç yaptı. Konuşmasına Amerika Birleşik Devletleri'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına tepki gösteren Filistinlilere, İsrail askerlerin ağır silahlarla gerçekleştirdikleri katliamı kınayarak başlayan Başkan Erkoç, “Bu teröristlere inşallah izin vermeyeceğiz. Bunun için bireyler olarak üzerimize düşeni yapmamız gerektiğine inanıyorum, güçlü olmamız gerektiğine inanıyorum.” dedi.

Hem Türkiye adına hem de Kahramanmaraş adına gençleri önemsediklerini dile getiren Erkoç, "Çünkü dünyada bir sömürü düzeni var. Endüstriyel ürünlerle bağımlı hale getirip, teknolojik ürünler üreterek diğer ülkeleri köleleştirmekteler. Bu alanda da kendi kendimize yetebilmeliyiz. Türkiye’miz niye bu alanda istediğimiz yerde olmasın?" diye konuştu.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can da konuşmasına Kudüs’te İsrail tarafından gerçekleştirilen devlet terörünü kınayarak başladı. İsrail askerlerince açılan ateş sonucu şehit olanlara Allah’tan rahmet dileyen Rektör Can, yaralılara acil şifalar diledi.

“Ülkelerin güçlü ve kalkınmış olmalarının temelinde ar-ge, inovasyon ve robotik çalışmalarda önemli mesafeler kat etmek yatıyor.” diyen Rektör Can, araştırma süreçlerinin zor, pahalı ve uzun emek gerektiren süreçler olduğuna dikkat çekti.

Ar-Ge Proje Pazarına katılan öğrencilere seslenen Rektör Can, mezuniyet sonrasında ar-ge inovasyon alanında yürüttükleri çalışmaların kariyerlerinde onları öne geçireceğini söyledi. Rektör Can, “Bu açıdan da sizlerin çalışmalarını önemsiyorum. Sizin bu emeğinizi önemli buluyoruz. Sizleri tebrik ediyoruz. Bu merakınızı, çalışmalarınızı sabırla, sebatla ve azimle sürdürmenizi rica ediyoruz." şeklinde konuştu.

KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Kahramanmaraş Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş de yedincisi gerçekleştirilen Ar-Ge Proje Pazarına ilişkin verileri paylaştı. Toplam 90 proje başvurusunun gerçekleştirildiğini ifade eden Güneş, 90 başvurudan 65’inin sergilenmeye hak kazandığını 53 projenin ise dereceye girmek için yarıştığını söyledi.

KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Buluntu ise ar-ge ve inovasyonun ülke gelişimine etkisine vurgu yaptı. Buluntu, KMTSO olarak KSÜ’de ar-ge ve inovasyon alanlarında gerçekleştirilen projelere destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından dereceye giren projelere ödülleri protokol üyeleri tarafından verilirken Hüseyin Tamer, Kudrat Reyimbayev ve Şeyma Çankaya tarafından hazırlanan “Anti İHA Taşınabilir Hibrit Savunma Sistemi” isimli proje birinciliğe layık görüldü.

Sefa Serkan Karagedik’in “Eklem Mekanizmalı Mayın Arama Robotu” isimli projesi ikinci olurken, Mustafa Caymaz ve Mahmut Altun tarafından geliştirilen “CNC Router ve CNC Lazer Kullanılarak Farklı Malzeme İşleyen Üç Eksenli Sistem Tasarımı” isimli proje üçüncü, Burak Demirel’in “Dil ile Kontrol Sistemi” isimli projesi dördüncü ve Mehmet Kaya’nın “Lazer ve GSM Kullanılarak Hırsızlara Karşı Vahşi Hayvanlara ve Hırsızlara Karşı Alan Güvenliği Oluşturma” projesi beşincilik elde etti.

Birinciye 4 bin TL, ikinciye 3 bin TL, üçüncüye 2 bin TL, dördüncüye bin TL ve beşinciye 500 TL para ödülü verildi.

Editör: TE Bilişim