Kahramanmaraş'ta bin 350 rakımlı bölgede yetiştirilen, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı sayesinde tadı, rengi, aroması ve kalitesi artan Göksun elmasına, Suudi Arabistan, Ürdün, Yemen ve Irak'ın ardından Rusya ve Hindistan'dan da talep geldi.  

Kentin kuzeyinde yer alan ve halkın "Akdeniz'in Sibiryası" olarak nitelendirdiği yüksek rakımda yetişen Göksun elmasının, hasat dönemine yakın zamanlarda sıcaklığın gece 18, gündüz 25 derece civarında olması nedeniyle rengi daha da kızararak parlak hale geliyor ve meyve sertleşiyor.

Göksun elması, Suudi Arabistan, Ürdün, Yemen ve Irak gibi ülkelere ihraç ediliyor. 

Bu sezon Rusya ve Hindistan'dan da talep edilen elma için ihracatçılar ve yerel yöneticiler, paketleme ve tasnif konusunda çalışma başlattı.

Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, yaptığı açıklamada, elmanın Göksun halkının en önemli geçim kaynağı olduğunu belirtti. 

Son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde elma rekoltesinin 45 bin tona ulaştığına dikkati çeken Aydın, ürünün yaklaşık yüzde 65'inin ihraç edildiğini anlattı. 

- İhracatta hedef Avrupa Birliği ülkeleri 

Aydın, ihracatın büyük bölümünü Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Bu yıl özellikle Rusya ve Hindistan'dan da talep oldu ancak paketleme ve tasnif konusunda sıkıntımız var. Önümüzdeki yıllarda inşallah istenilen imkânları ilçemizde oluşturup Rusya, Hindistan ve Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapmayı planlıyoruz." dedi. 

İklim koşulları nedeniyle Göksun elmasının diğer bölgelerde yetiştirilen ürünlerden farklı olduğuna işaret eden Aydın, "Biz de bu farklılığımızı iyi kullanmayı arzu ediyoruz. Çiftçilerimiz elma üretimini her yıl artırıyor. İyi şartlarda elma üretip teknolojik imkânları da daha iyi kullanmak suretiyle üretim ve ihracatımızı ileriye taşımayı düşünüyoruz." diye konuştu.

Aydın, gelecek yıllarda Göksun elmasını markalaştırmak ve dünyada bilinilirliğini artırmak için çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekledi.

 

Editör: TE Bilişim