Sunumunda milli mücadelede yer alan kahraman Türk kadınları ve tarihe iz bırakan ilk eğitimli Türk kadınları ile ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. Tuna, “Eğitimli ilk hemşire Safiye Hüseyin Elbi hasta bakımını yoksunluklar altında gerçekleştirmiştir” dedi.

Kamusal alanda yaralı askerlere bakım vermenin pek çok zorluğu bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Tuna, “Florance Nightangale ile Safiye Hüseyin Elbi arasındaki benzerlikler ve farklılıklara da değindi.

Sağlık bakımı vermenin, bakımlı olmanın, bakımı gerek evde, gerek hastanede, gerekse yaşamda gerçekleştirmenin genel olarak kadınlardan beklendiğine değinen Prof. Dr. Tuna, erkeklerin sağlık bakımı verme konusunda yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Fırsat eşitliği ve uygun politikalarla, bugün eğitimli kadınların kamusal alanda hizmet verdiğini, üniversitelerde kürsü sahibi olduğunu, bilimi en üst düzeyde kullanıp, yeni araştırmalarla, yeni buluşlara imza attıklarını kaydeden Prof. Dr. Tuna, “Erkeklerle omuz omuza çalışan kadınlar, aktif siyasette de rol almaktadır” diye konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenay Leyla Kuzu ise “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Beklentiler ve Sorunlar” konulu sunum gerçekleştirdi.

“Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramından genel olarak özel ve kamusal alanda, hayatın her alanında, kadınların ve erkeklerin fırsatlara, kaynaklara ve hizmetlere eşit katılımını anlıyoruz” diyen Yrd. Doç. Dr. Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cinsiyet eşitliği anlayışının hakim olması, özelde kadınların olmakla birlikte Türkiye’nin önünü açabilecek hayati öneme sahiptir. Türkiye de kadınların durumu tartışıldığında özellikle istihdam ve şiddetin kadınların hayatını doğrudan etkilediğini görmek mümkündür.

Bunların ilkinde kadının hane bakımıyla ilişkisinden dolayı istihdama katılım rakamları düşüktür. İkincisi olan kadınlara yönelik şiddet ve şiddetin açık veya gizli onaylanmasıdır. Kadınları ve erkekleri sürece birlikte dahil eden, çok yönlü bir bakış açısı bu iki alandaki çözümler için büyük önem taşımaktadır.”

Yoğun ilgi gören konferansta Yrd. Doç. Dr. Kuzu’ya sunumunun ardından, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı teşekkür ederek, armağan takdim etti.