Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (Türkşeker) ait Elbistan Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 297 milyon lirayla Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Turizm Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.

Özelleştirme İdaresinde (ÖİB), kurumun Başkan Yardımcısı Bekir Emre Haykır başkanlığında pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihaleye, İskur Tekstil Enerji Ticaret ve Sanayi AŞ, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ, Kayseri  Şeker Fabrikası AŞ, Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Turizm Otomotiv Petrol Nakliye  Sanayi ve Ticaret AŞ, Erser Grup Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ-Sterk Plast  Ltd. Ortak Girişim Grubu katıldı.

Şeker İş Sendikası Elbistan Şubesi Başkanı Mehmet Kılıç konu ile ilgili olarak daha öncede gazetemize açıklamalarda bulunmuş, özelleştirmeye karşı olduklarını ifade ederek mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirtmişti. İhale sonrasında gazetemize açıklama yapan Mehmet Kılıç, ''Ankara'da Genel Merkezimizde konu ile ilgili bir sempozyum sunumu düzenlendi. Buraya siyasetçiler ve araştırmacılar toplandı ve sempozyum oldu. Siyasi partilerden CHP, MHP, BBP, Fazilet, İYİ Parti'den katılımcılar oldu. Burada özelleştirmenin yanlış olduğu ve bu özelleştirilen fabrikaların ilerde işletilemeyerek kapanacağı konuşuldu'' dedi.

Bizler sendika olarak bu şekilde özelleştirmeye karşıyız diyen Kılıç sözlerine şöyle devam etti; ''Çiftçi ile devlet yeniden makineleşme sürecine gitse ve alet edevat kapasitesi yükseltilseydi bu fabrikalar zarar etmezdi. Şu anda zarar etmiyor ancak bir şekilde zarar ediyor empozesi yapılarak devam ediliyor.''

Başkan Mehmet Kılıç 2 milyona yakın imza toplandıklarını belirterek, ''Bizler gerekse genel merkez düzeyinde gerekse şubeler bazında elektronik imza olarak halktan imza topladık yaklaşık 2 milyon imza toplandı ve Türk İş  başbakanlığa gönderildi. Bizler tabi ki bu işin peşini bırakmadık ve mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz'' ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

Şeker Fabrikası için düzenlenen İhalede ilk olarak kapalı zarflarda elemesiz teklifler alındı. İki  elemeli tur sonrasında gerçekleştirilen açık artırmada başlangıç tutarı 297  milyon lira, asgari artırım aralığı da 1 milyon lira olarak belirlendi. Açık artırma sonunda en yüksek teklifi 297 milyon lirayla Mutlucan Tuz  Madencilik İnşaat Turizm Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.

Teknik olarak biten ihalenin neticesi, komisyonun nihai kararının  onaya sunulmasının ardından duyurulacağı öğrenildi.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN