Merkez Bankası finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla çok sayıda tedbir aldı.

Merkez Bankası tarafından gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkanlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likidite sağlanacak.

Bankaların Türk lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitlerinin 7,2 milyar avrodan 20 milyar avroya çıkarıldığını açıklayan TCMB, Türk lirası işlemler karşılığında alınan teminatların iskonto oranları tür ve vadelerine göre güncellenerek bankalara teminat yönetiminde esneklik tanınacağını, söz konusu düzenleme ile bankaların mevcut serbest teminatlarının iskonto edilmiş değerinde yaklaşık 3,8 milyar TL tutarında artış olmasının öngörüldüğünü bildirdi.

TCMB, ihtiyaç duyulan günlerde geleneksel yöntemle 91 güne kadar vadeli repo veya depo satım ihalesi açılabileceğini açıklayarak, bankaların bir hafta vadeye ek olarak bir ay vadeyle de döviz depo imkanından yararlanabileceklerini kaydetti.

Açıklamada, bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar dolar seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabileceği ve kullanım şartlarında iyileştirmeye gidilebileceği ifade edildi.

Merkez Bankası Türk lirası zorunlu karşılık oranlarını da tüm vade dilimlerinde 250 baz puan indirdi.