Hazine Müsteşarlığı’nın yastık altındaki altınları değerlendirmek için başlattığı Altın Tahvil ve Altına Dayalı Kira Sertifikası için başlatılan kampanya Kahramanmaraş’ta 23-27 Ekim tarihleri arasında yapılacak.

Altın hesabından farklı olarak yapılan kampanya kapsamında altınını belirlenen tarihlerde Ziraat Bankası’nın ilgili şubelerine yatıranlara sağlanacak faiz veya kira gelirinden vergi alınmayacak. Altın tahvil veya altına dayalı kira sertifikası satın alacak vatandaşlar yatırdıkları altınlarını 2 yıl vadeli ister altın ister para şeklinde alabilecek. Ziynet eşyalarının da yatırılabileceği uygulamada; işçilik kaybı da yaşanmayacak. Altınlarını teslim eden vatandaşlara, 6 aylık kupon/kira oranı yüzde 1,20; yıllık ise yüzde 2,40 oranında faiz verilecek. Altın teslimi yapan vatandaşlardan vergi de alınmayacak. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Ziraat Bankası Kahramanmaraş Şube Yöneticisi Cuma Tekinşen, “Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir kabul edilecek olup, yatırımcılar hiçbir kayba uğramayacak.Başvuru için alt tutar sınırlaması bulunmayan bu uygulamada, teslim edilen altın karşılığında müşterilere hesap cüzdanı verilecek.Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikaları Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde kayden saklanacak ve yatırımcı tarafından izlenebilecek” dedi.

Hazine Müşteşarlığı'nın ihraç edeceğini duyurduğu, Altın Tahvil ve Altına Dayalı Kira Sertifikası için başlatılan altın toplama işlemleri 2 Ekim Pazartesi günü başladı.

4 ayrı ihraç programı çerçevesinde, 81 ilde, 245 ilçede ve aracı tek banka olarak Ziraat Bankasının 331 şubesinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Kampanya 23-25 Ekim tarihlerinde Ziraat Bankası Elbistan Şubesi’nde, 23-27 Ekim tarihlerinde Ziraat Bankası Kahramanmaraş Merkez Şubede ve 26-27 Ekim tarihleri arasında Ziraat Bankası Binevler Şubesi’nde yapılacak.

Altın Tahvil ve Altına Dayalı Kira Sertifikası noktasında kamuoyu bilgilendirmesi yapan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Kahramanmaraş Şube Yöneticisi Cuma Tekinşen, “İlk rakamlar, ilginin olduğunu göstermektedir. Katılımın, hızlanarak artmasını bekliyoruz. Burada amaç, ekonomik faaliyet içinde yer almayan 'tasarrufların' altın sahibine daha fazla saklama güvencesi sağlayarak ekonomiye dahil edilmesi ve fiziki altınlar üzerinden yatırımcısına getiri sağlanmasıdır” ifadelerine yer verdi.

Tekinşen, şöyle konuştu: “Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilecek bu tahvil ve sertifikalardan elde edilecek kazançlar üzerinden herhangi bir vergilendirme söz konusu olmayacak.Yatırımcılar, 2 yıl vadeli bir senede yatırım yapıyor olmakla birlikte, bu tahvil veya kira sertifikaları karşılığında 6 ayda bir kupon/kira geliri elde ederek altın yatırımlarına kazanç sağlayabilecek, bu kazançlarını veya istemeleri durumunda tahvil veya kira sertifikalarının vadesinden önce işlemiş geliri ile anaparalarını kısmen veya tamamen Türk Lirası karşılığı olarak alabilecek.” Vadesinde yatırılan altının, altın olarak geri alınabilecek olmasının, piyasa ile karşılaştırıldığında daha fazla getiri sağlaması, sağlanacak faiz veya kira gelirinden vergi alınmayacak olmasının en önemli avantajlar olduğu vurgulayan Şube Yöneticisi Tekinşen, şunları söyledi: “Asıl amaç yastık altındaki altınları ülkeye kazandırarak daha güvenle saklanmasını temin etmektir. Altınını evinde saklayanları, Kahramanmaraş ilimizde 23 Ekim- 27 Ekim 2017 tarihleri arasında yapılacak olan kampanyaya katılmaya davet ediyoruz. Bu konu hakkında aklında soru olan vatandaşlar, ilgili şubelerimize gelerek detaylı bilgi alabilirler.”

22 ve 24 ayar altınlarını (üzerinde taş bulunan altınlar ve Reşat Altınlar hariç) Hazine Müsteşarlığının ilk kez satışa sunacağı Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ürünlerinden biriyle değerlendiren vatandaşlar, hem altınlarının çalınma/kaybolma riskini ortadan kaldıracak hem de devlet güvencesinde altınlarının değerine değer katacak.

Altınların değeri ise Ziraat Bankasının ilgili şubelerinde rafineri uzmanları tarafından tespit edilecek ve 24 ayar değerinden Altın Tahvili veya Altına Dayalı Kira Sertifikası ürünlerinden tercih edilen biri karşılığında alınabilecek. Üstelik vade sonunu beklemeden, ara dönemlerde, birikmiş getiriyle birlikte nakit çekilebilecek.

Vade sonundaki anapara ödemesi ister kilogramlık külçe veya Darphane tarafından basılan çeyrek altın olarak alınabilecek istenirse de yatırımcıların altın mevduat hesabına doğrudan aktarım talep edilebilecek.

 

HABER-FOTOĞRAF: KENAN ONARAN

Editör: TE Bilişim