Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Çağlayancerit Belediyesi işbirliğinde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini anma programı kapsamında ‘’ ’Çanakkale Geçilmez ve Çanakkale’nin Maraşlı Şehitleri’’ konferansı düzenlendi.

Program Hafız Muhammet Bıçak tarafından okunan Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programa Çağlayancerit Kaymakamı Oğuz Cem Murat,  Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Serdar Yakar, AK Parti Çağlayancerit İlçe Başkanı Veli Çetinkaya ile ilçe şube müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasında kürsüye gelen Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki: “Bugün Çanakkale Zaferimizin 102. Yılını kutlamak ve Çanakkale şehitlerimizi anmak üzere buradayız. Ben inanıyorum Çanakkale üzerinden değil 102 yıl geçse 1000 yılda geçse bu millet Çanakkale ruhunu ve Çanakkale şehitlerini asla unutmayacaktır. Aradan 102 yıl geçmesine rağmen bu ruhu ilk gün ki kadar canlıdır. Osmanlı yorgun düşmüş, uzun savaş dönemlerinden çıkmış, itilaf güçleri hiçbir zaman bu mücadelesinden geçmemiş ve son olarak Çanakkale Boğazına kadar dayanarak İstanbul’u işgal etmek istemişler. Biliyorlardı ki İstanbul’u aldıkları takdir de Osmanlıyı bu topraklardan uzaklaştıracaklar ve Türklerin Anadolu da ki varlıklarına son vereceklerdi. Aslında Çanakkale Bedir’in Aslanlarının kükrediği ateşten bir imtihandır. Ve yüzlerce gencin gül bahçesine koşarcasına şahadete erişmek için koştuğu yerdir Çanakkale. Çanakkale şehitlerimizi rahmetle, minnetle, şükranla yâd ediyorum. Ve bu ruhu hiç unutmamız gerektiğini bir kez daha söylüyorum” diye konuştu.

Daha sonra konferansını vermek üzere kürsüye gelen Tarihçi Yazar Mehmet Işık, Çanakkale ruhunu anlamanın, dünyaya hakim olmanın ışığı olarak gördüğünü ifade ederek: “Çanakkale’nin ruhu bu gün meydanlar da sizlerle, bizlerle ve gençlerle birlikte ayakta. Çanakkale Ruhunu anlamak bu milletin tekrar Dünya’ya hâkim olmasının ışığıdır. Anlayacak ve yaşayacağız ve bizden sonra gelen nesilde yaşatacak. İşte bu gün bunun için buradayız.

Çanakkale Zaferi yedi düvele karşı verilmiş bir destandır. Çanakkale destanını yazan şehitlerimiz olmasaydı bizler bu gün burada, bu topraklar da özgürce yaşayamayacaktık. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimize Çanakkale Ruhunu iyi öğretmemiz gerekiyor. Çanakkale Ruhunu iyi anladığımız vakit, bu topraklar da bir daha kimse 15 Temmuz da olduğu gibi darbe girişimlerine kalkışamaz. Nasıl ki yedi düvele karşı verdiğimiz savaşta Çanakkale Geçilmez demiş isek, 15 Temmuz da da bu milletin birlik ve beraberlik içinde olduğu sürece hiç kimseye boyun eğmeyeceğini göstermiş olduk.

Çanakkale, bu milletin; dilidir, bayrağıdır, milli kültürüdür, tarih şuurudur, maneviyatıdır. Türkiye Cumhuriyeti bu dünya, bu coğrafya var olduğu sürece payidar kalacaktır” dedi.

Konferans sonrası Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Serdar Yakar söz alarak: ‘’Bir Çağlayanceritli olarak burada baba topraklarında olmak ayrı bir mutluluk. Benim dedem de Çanakkale’ye gidip dönmeyen bir Çanakkale şehidi. Dedem Çanakkale’ye gittiğinde Babam daha ana rahminde. Ninem Dedem’e der ki; ‘’ Gideceksin de bizlere kim bakacak.’’ Dedem der ki; ‘’ Konu Vatan ise geri dönüşü yok bu yolun.’’ Ne Babam ne de ben dedemizi görmedik. Ninemizden dinledik’’ dedi.

Program sonrası, Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki, Tarihçi Yazar Mehmet Işık ve Kütüphaneler Şube Müdürü Serdar Yakar’a birer hediye takdiminde bulundu.

Konferansa katılan öğrenci ve vatandaşlara da Mehmet Işık’ın kitapları hediye edildi.

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Editör, Duygu Özcan