Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit İlçesi Helete Mahallesi’nde bulunan Göksu suyu üzerinde baraj yapılarak Gaziantep’e içme suyu olarak götürülmesi Helete’de ve şehir dışında yaşayan Helete’lileri rahatsız etti.

Halk Gaziantep’e içme suyu götürülecekse bu Çetintepe Barajı’dan götürülmeli. Bizler buranın ekolojik dengesinin bozulmasını istemiyoruz. Bundan sonra bunun için mücadele edeceğiz, ilgili ve yetkili kişiler bizleri dinlemeli” dediler.

Heleteliler Kültür ve Dayanışma Derneğinin Düzenlediği geniş katılımlı bir toplantı yapıldı Helete Mahallesi’nde bulunan Düzbağ Ortaokulu bahçesi’nde toplanan kadın, erkek genç çocuk 600 kişi Suyumuzu vermek istemiyoruz. Gaziantep içme suyu’nu Çetintepe Barajı’ndan alsın. Orası hazır bizim suyumuza dokunmasınlar. Buradaki doğal yaşamı mahvetmesinler. Bu suyumuzda kırmızı benekli alabalıklarımız yok olacak, köyümüzün iklimi değişecek biz buraya baraj yapılarak köyümüzün ekolojik dengesinin bozulmasını istemiyoruz” dediler. 

Helete Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı İbrahim Yumşak’ın açış konuşması ile başlayan ve Daha sonra Prof. Dr. Ekrem Arıkoğlu, Çağlayancerit Belediye Başkanı Yardımcısı Mehmet Saygaz,  ve Av. Selim Sümen’in konuşması ile toplantı devam etti.

Toplantıda  konuşan Prof. Dr. Ekrem Arıkoğlu Göksu çayının suyunun Gaziantep’e içme suyu olarak götürülmesi ve baraj yapımı planı hakkında Heletelilere bilgiler sundu.  Arıkoğlu; “Göksu suyunun baraj yapılmadan doğrudan götürülmesi projesinin gerçekleşmesi hâlinde Helete’ de zaten zor olan hayatın çekilmez olacağı ve mahallenin tümüyle boşalacağı endişemiz var. Baraj yapımının devlet bütçesine getireceği çok büyük yük yerine baraj yapımı maliyetine girilmeden yakında tamamlanacak olan Çetintepe barajından su götürülmesinin Gaziantep için daha uygun olur. Biz burada ekolojik dengenin de bozulmasını istemiyoruz. Burada kırmızı benekli alabalıklarımız yok olacak. Köyümüzün suyunu vermek istemiyoruz. Devletimize karşı gelecek değiliz, ancak buradaki halk  düşünülmeli. Bizim burada sulanacak tarlalarımız var.  Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı veya yetkililer neden bizim fikrimizi almadan buraya baraj yapmaya, elektrik üretmeye ve Gaziantep’e içme suyu götürmeye çalışıyorlar. Halkı bir dinlesinler bakalım. Bize göre en uygun olanı Gaziantep’e içme suyu için Çetintepe Barajı’ndan su götürülmesidir. Biz bu gün  burada küçük çaplı bir toplantı gerçekleştirdik. Bundan sonra nasıl adımlar atabiliriz. Ne yapabiliriz bunları konuşuyoruz. Bundan sonraki toplantımız daha geniş katılımlı olacak.

Biz hukuk çerçevesinde her türlü yolu deneyeceğiz.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı  Sayın Fatma Şahin Hanımefendi ile Kahramanmaraş Ak Parti Yetkilileriz bizi bir dinlesinler bakalım. Bizi dinlemeden işi oldu bittiye getirmeye çalışıyorlar, bizler dinlenmeden oldu bittiye getirilecek bir işe karşıyız. Bu gün Gaziantep’e içme suyu götürmek için döşenecek borulara harcanacak para 500-600 Milyon TL. 170 metre yükseklikte beton örmek için harcanacak para da 500- 600 milyon TL. 400 Milyon Dolar paradan bahsediyoruz. Niye Gaziantep’in çıkarları için. Gaziantep’te, Adıyaman’da canımız bizim, Ama biz bunlara can verirken kendi canımızdan niye olalım. Gaziantep’e su vermeyiz demiyoruz. Buyurun Çetintepe Barajı’n dan alın diyoruz. Burası hazır. O kadar baraja meraklı iseler önce buraya bir bend yapsınlar 50 Metreli önce buralar bir sulansın. Kanuni olarak bu suda bizim hakkımız var. Bizim sınırlar içerisinden çıkıyor bu su. 100 km ileride  sulama yapmak  ve içme suyu için kullanmak için bizim suyumuzu cepren alacaklar. Gidip Çetintepe Barajı’nda alsınlar biz niye verelim. Önce buralar sulanmalı buralar faydalanmalı. Hiçbir şey bitmiş değil halkı kandırmasınlar. Suyumuzu vermiyoruz” dedi.

Daha sonra Kürsüye gelen Düzbağ eski Belediye Başkanı Hayri Uyan ise kendisi için dedikodular çıkartıldığını ve Belediye Başkanı suyu sattı diye dedikodu yapıldığını ve bu konu için mücadele ettim. Ben suyu satmadım. İşte Bakanlıkla yazışmalarım bende sizler gibi mücadele etmek için buradayım dedi.

Çağlayancerit Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Saygaz ise yaptığı konuşmada şunları belirtti;  Ben bu toplantıyı düzenleyen Derneğimize çok teşekkür ediyorum. 2016 yılı Heletilerin Birlik ve beraberlik yılı oldu. Helete’nin menfaati nerede ise Çağlayancerit Belediyesi oradadır. Biz Belediye olarak suyu veriyoruz, vermiyoruz deme yetkimiz yok. Fikirlerimiz belli, açık. Biz Heletilerin menfati neredeyse biz oradayız. Birlik beraberlik çok önemli. Bütün Heleteli gençlerin gençliği bu suda geçti. Gençler yüzmeyi burada öğrendi. Göksu suyu Helete için çok önemli. Hukuk çerçevesinde Heletenin menfati neyse onu yapmalıyız. Şu anda DSİ sulama ile ilgili çalışmalar yapıyor” dedi.

Avukat Selim Sümen ise yaptığı konuşmada; “Ben bir avukat olarak Bu mücadele de sizlere destek vereceğim. Bu mücadele de hep birlikte hareket edeceğiz. Hukuki yönden ne gerekiyorsa yapmaya söz veriyorum” dedi.
 Toplantı sonunda Helete’nin sorunları da masaya yatırıldı.:

Helete Barajı ve Gaziantep’in 50 yıllık içme suyu inşaatında: 

Helete halkına öncelik verilerek yöre halkının çalışması,

Helete- Azaplı arasında Tünelle kasabaya yol açılması,

Helete Nurhak yolunun asfalt yapılması ve yolun iyileştirme çalışması,

Helete Ekinözü içmeleri yolunun yapılması. Bu yol Gaziantep içinde çok önemli bir yol çünkü içmecilerin  kullanacağı bir yol. Gaziantep, Araban, Helete, Ekinözü içmeleri olarak önemli bir yol.

Baraj inşaatı bitirilmeden, önce Halete arazilerinin kapalı sistem, damlama veya yağmurlama sistemi ile sulama sisteminin yapılarak hizmete sunulması için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve DSİ Genel Müdürü ile görüşme yapılması.  

 

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com Ayhan Gedik