MÂLUMUNUZ, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz hafta “Uluslararası 1. Dondurma Festivali” adı altında bir etkinlik gerçekleştirdi.

Bence bu etkinlik yerel bazda düşündüğümüzde, bugüne kadar yapılan benzeri etkinliklerin en iyisiydi.

Özellikle parti genel merkezinden torpilli sanatçılar yerine Murat Boz ve Ferhat Göçer gibi isimlerin getirtilerek konser verdirilmesi, on numara bir planlamaydı.

Emeği geçenlerin eline, yüreğine, cebine sağlık…

Ancak bu etkinliğin neresinde ‘uluslararası’ bir boyut vardı, onu bütün araştırmalarıma rağmen bulamadım!

Organizasyona uluslararası nitelikte firmalar mı katıldı, yoksa etkinliğin bir bölümü Paris’te Şanzelize’de mi yapılmıştı?

Uzun lafın kısasına gelecek olursak; Büyükşehir Belediyesi ciddiye alır ya da almaz kendileri bilir ama bu yıldan sonra bu etkinlik devam edecekse ve bu profesyonelce yapılacaksa yarından tezi yok kolları sıvayıp şöyle bir planlama yapmalılar:

 

İŞTE 10 MADDELİK TEKLİFİMİZ

1)    Bu organizasyonu, uluslararası alanda çalışmalar yapan bir şirkete vererek a’dan z’ye her şeyin profesyonelce yapılmasını sağlamak…

2)    Çok ünlü bir sanatçı veya sporcuyu Kahramanmaraş reklam yüzü olarak belirleyip, bütün materyallerde bunu kullanmak…

3)    Gazetelerden sayfa, TV’lerden dakika alarak hem haber, hem reklamlar çıkmasını sağlamak…

4)    Organizasyon öncesi başta THY olmak üzere bütün havayolu şirketlerinin dergilerine sayfa sayfa reklam vermek ve aynı sayıda kentin reklamı olacak tanıtımını yapmak…

5)    Etkinlik öncesinde İstanbul, İzmir, Bodrum, Antalya, Ankara, Adana, Trabzon gibi trafik yoğunluğu yüksek havalimanlarında stand açmak ve yine aynı illerin billboardlarını Kahramanmaraş adıyla donatmak…

6)    Profesyonel anlamda yapılan bütün organizasyonlarda olduğu gibi yine işinde uzman pr şirketlerine bir etkinlik maskotu hazırlatmak… Bunun yanı sıra tişört, şapka, anahtarlık vs. gibi materyaller yaptırılması…

7)    Mutlaka ama mutlaka bir büyük İtalyan dondurma firması ile diyaloğa geç ve getirsinler Roma dondurmasını Maraşlı’ya tattırsınlar…

8)    Sadece etkinliğin açılış seremonisinde boy göstermek için uluslararası alanda tanınmış sporcu veya sanatçı birkaç isim getirt ve buradan dünyaya mesaj verdir…

9)    Maraşlı olması şart değil, örneğin “Yolu Maraş’a düşenler” diye bir paragraf aç ve işdünyasından, medya, sanat ve spor dünyasından ünlü isimlerden birer cümle ile Maraş’ı anlattır ve bunları da değişik reklam mecralarında kullan.

10) Organizasyonun açılışında dünyaca ünlü Rus Kızılordu korosunu getir, İstiklâl Marşı ile başlat, Maraş türküleri söylet, sesini dünyaya duysun…

Elbette ki keyfiyet Büyükşehir Belediyesi patronu Fatih Mehmet Erkoç’un…

 

MADO NEDEN SPONSOR OLMADI?

BU adına “Uluslararası Dondurma Festivali” denilen etkinlikteki sponsorlar konusu, neredeyse asıl etkinliğin önüne geçti ve MADO’nun neden sponsorlar arasında olmadığı konusu neredeyse sosyal medyanın ana gündem maddesi oldu.

Kentin ekonomik ve sanayi anlamında yakın tarihini bilmeyenler, ‘vurun abalıya’ misali MADO’ya vurdular.

Yazmaya kalksak sayfalar alır ancak şunu söylemek istiyorum: Kahramanmaraş, 1980’li yılların ilk yarısına kadar kıyıda köşede kalmış, kaderine terkedilmiş, ne doğu da ne batı da yer bulamayan, özel sektörde adına fabrika demek gerekirse çırçırcılıktan öteye gidemeyen bir çıkmaz sokaktı…

Türkiye’nin atılıma başladığı yıllarda merhum Turgut Özal’ın ilk özelleştirme politikaları sonucunda Kahramanmaraş’ta atıl bir vaziyette duran Süt Endüstrisi Kurumu, (SEK) o günkü şartlarda kumar gibi görülen bir hamle ile vizyoner işadamı Mehmet Kambur, kardeşleri Atilla ve Erdal ile birlikte satın alınarak ilk dondurma fabrikası kuruldu.

O günleri yaşayan işadamlarının da deyimi ile eğer bu girişim başarısız olsaydı, Kahramanmaraşlı girişimci adaylarının, hem ekonomi, hem sanayi, hem de tanıtım alanında şevkleri kırılacak, bugün geldiğimiz noktaya belki de onyıllarca sonra gelebilecektik.

Dondurmamız vardı ama Allahaşkına tanıyan, bilen mi vardı?

80’li yıllarda Kambur ailesinin o vizyoner girişimi olmasaydı ve MADO adındaki bu firma ulusal hatta uluslararası bir şirkete dönüşmeseydi, kendine ne doğu da ne batı da yer bulamayan bu kent böyle gelişmeyecek, adı duyulmayacak ve hatta bugün irili ufaklı dondurma fabrikaları da kurulamayacaktı.

Sonuca gelecek olursak; MADO, artık enternasyonal bir markadır ve yönetim şeklide haliyle yerel firmalardan farklı olacaktır. Eğri oturup doğru konuşalım ki, bugün dondurma festivali yapıyorsak, bu vizyonu bile aslında MADO markasından alıyoruz.

Nokta…

 

YATACAK YERİ YOK:

HAY BU KAVŞAĞI YAPANIN!!!

Göksun’a yapılan kavşakları bilmem göreniniz var mı? Haftada iki üç araç mutlaka kaza yapıyor ve kavşağın içini ziyaret ediyor. Bu kavşaklara pancar dikseniz, bir sezonda bir BMW X1 alabilirsiniz. 5’şer katlı 4 bloklu bina dikseniz kirasıyla üç sezonda bir biçerdöver alırsınız. Mesela içinde başta kaymakamlık, belediye ve resmi kurumları olan bir kamu külliyesi yapsanız, arkasına bir de halı saha yapıp kiraya verirsiniz. Hadi bunu karayolları böyle yaptı da Göksun’un buna müdahil olacak bir belediye başkanı yok mu Allahaşkına? Elbette bu kadar büyük kavşak yapılabilir ama bu kavşağın büyüklüğünde o adayı yani binaları kaldırıp yolları da dört şeritli yapmanız gerek!

 

YATACAK YERİ ÇOK:

GÖKHAN METİN BOZOKUL DİYE BİR GENÇ

Adı Gökhan Metin Bozokul… Kahramanmaraşlı… 20’li yaşlarda bir iletişim fakültesi öğrencisi… Bu çocuğu takip edin, iddia ediyorum yakın gelecekte Türkiye’de tanınmış, iyi bir gazeteci televizyoncu olacak. İletişim Fakültesinin bu parlak öğrencisi TRT’de yayınlanan”Yeni nesil haberciler” yarışmasında partneri Murat Makas’la beraber Türkiye birincisi oldu ve bu yedi aylık yarışma süresi içinde de tek başına Kahramanmaraş’ın bol bol tanıtımını yaptı. Ben Kahramanmaraş’taki belediye başkanlarının yerinde olsam bu çocuğu mutlaka değerlendirir ve destek olurdum… Sayın Başkanlar Fatih Mehmet Erkoç, Hanefi Mahçiçek ve Necati Okay! Sesimi duyuyor musunuz?

 

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Yazar Yener Atlı