FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde TRT’nin Harbiye yerleşkesi ve Taksim Meydanı’nın işgaline ilişkin 31’i tutuklu 123 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 31 tutuklu sanık cezaevinden getirilirken, 1 tutuksuz sanık da salonda hazır bulundu. Duruşmaya gaziler ile şehit yakınları katıldı.

16 sanığa “anayasayı ihlal” den ağırlaştırılmış müebbet

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanıklar Hamza Mermer, Ramazan Argunşah, Duran Keskin, Ufuk Kenan Konuk, Erdoğan Çelik, Günay Kaya, Birhan Şahan, Mustafa Karademir, İsa Gözetici, Nurullah Yıldırım, Mustafa Kemal Kütahya, Emrah Altunkalem, Yavuz Sarıoğlu, Ali Kazanpınar, Asım Özdemir ve Nuh Çetiner’i “anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdı.

Mahkeme, sanıklar Abdullah Badur, Ahmet Ergün, Aykut Keklik, Ener Bilecek, Eshed Öksün, Haşem Ülker, İbrahim Gör, Mehmet Uysal, Mücahit Özcan, Müjdat Bozkaya, Ömür Mazlum, Sinan Ertepe, Sinan Mişe, Yasin Mapavrelioğlu ve Yener Dertli’nin “anayasayı ihlal” suçundan müebbet hapsine karar verdi.
Sanıklar Erdoğan Çelik, Günay Kaya, Birhan Şahan, Mustafa Karademir, İsa Gözeteci ve Nurullah Yıldırım 39 kişiye yönelik “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 624’er yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

3 kişiyi şehit eden 15 sanığa müebbet, 5 sanığa ağırlaştırılmış müebbet

Mahkeme, Hamza Mermer, Ramazan Argunşah, Duran Keskin, Ufuk Kenan Konuk, Yavuz Sarıoğlu’nun maktüller Fahrettin Yavuz, Jaouad Merroune ve Murat Demirci’yi şehit etme eylemlerine yönelik 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırırken, Abdullah Badur, Ahmet Ergün, Aykut Keklik, Ener Bilecek, Eshed Öksün, Haşem Ülker, İbrahim Gör, Mehmet Uysal, Mücahit Özcan, Müjdat Bozkaya, Ömür Mazlum, Sinan Ertepe, Sinan Mişe, Yasin Mapavrelioğlu ve Yener Dertli ise Fahrettin Yavuz, Jaouad Merroune ve Murat Demirci’yi ise 3’er kez müebbet hapse çarptırıldı.

Mahkeme Hamza Mermer, Ramazan Argunşah, Duran Keskin, Ufuk Kenan Konuk ve Yavuz Sarıoğlu’nu “kasten öldürmeye teşebbüs etme” suçundan 784’er yıl hapse çarptırırken, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan da 42’şer yıl hapse mahkum etti.

Sanıklar Abdullah Badur, Ahmet Ergün, Aykut Keklik, Ener Bilecek, Eshed Öksün, Haşem Ülker, İbrahim Gör, Mehmet Uysal, Mücahit Özcan, Müjdat Bozkaya, Ömür Mazlum, Sinan Ertepe, Sinan Mişe, Yasin Mapavrelioğlu ve Yener Dertli’yi, 49 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs ettikleri gerekçesiyle 653’er yıl hapse çarptırılmasına karar verdi.

92 sanık hakkında beraat kararı

Sanıklar Günay Kaya, Erdoğan Çelik ve Yavuz Sarıoğlu hakkında “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 42’şer kez hapis cezası veren mahkeme heyeti, 52’si er olmak üzere 92 sanığın üzerlerine atılı tüm suçlardan beraatine hükmetti.

Öte yandan mahkeme başkanının kararı okuduğu sırada sanıklardan birinin, “Başkanım, ben çıkabilir miyim? Anayasayı ihlal eden bu çocuklar değil. Yazık ediyorsunuz bu çocuklara yapmayın” diye bağırması üzerine salondan çıkarıldı. Kısa bir süre sonra 8 sanık daha karara tepki göstererek salondan çıkarıldı. Sanıklardan biri ‘Vatan Sağ olsun’ diye bağırdı. Ardından karara tepki gösteren bir başka sanığın da, “Er ya da geç çıkacağım, hayatınızı yakacağım” dediği duyuldu.  

Editör: TE Bilişim