Hayatın işleyişinin tam manasıyla icra edilmesi için ‘ahlak-hukuk-edep’ gibi üç temel sütunun var olması gerekir, insan-hayat-varlık gibi üç temel kuşatıcı mesele etrafında dönen kâinatta, insanın, varlığın, hayatın mükemmel bir hale gelmesi için ahlaka, sonrasında ahlakın inşâ ettiği hukuka ve daha sonrada hukukun var ettiği edep haline ihtiyaç vardır, edep diğer sahaların tamamını kuşatır, edep olmadan ne hukuk, ne de ahlak olacaktır. İnsan kendi öz itibariyle yalnızlığında ‘edep’ e sarılarak VAR olur, sonrasında insanın sosyal hayatını düzenleyen, insanı sosyalleştiren ‘ahlak’ tır. Sosyal hayat içerisinde ise ikişer grup halinde bir araya gelen insanların; yani toplumun dirlik-birlik teminini sağlayan temel değer ise; hukuktur. Bu aşamada çoğunluk vardır, hukuk belli kuralların tanzim edilmiş halinden doğan, yaptırımı olan, insanın ahlaka ve edebe uygun iş ve eylemler içerisinde bulunmasını hukuk sağlar. 
*
Bugün itibariyle siyaset gibi hayatı düzenleyen büyük organizasyon için edep; siyasetçinin asaletini, ahlak haysiyetini, hukuk ise siyasi realizmi gösterir. Asalet ve haysiyet edep ve hukuktan doğar, bunları ise ahlak bir yaşama biçimi tavsiye etmesi bakımından dairevi gerçeklik içine alır.
*
Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlayan Adalet ve Kalkınma Partisinin bugün İRADE-ERDEM-CESARET temel üç sloganının kaynağında AHLAK-HUKUK-EDEP vardır, bir başka deyişle; Ahlak; İradeyi, Hukuk Cesareti, Edep Erdemi doğurmuştur. 
*
Hukukun ahlak ile çatışmayacağı gerçeğini her fırsatta dile getiren Recep Tayyip Erdoğan’a göre; her ikisi de bir diğerinin tamamlayıcısıdır… 
*
Parti programını bu üç temel değer üzerinden inşâ eden Sayın Cumhurbaşkanı ve değerli teşkilatlarının güttüğü siyasî anlayışın merkezi değeri İnsan’dır. İnsanı merkezine almayan hiçbir ideoloji, hiçbir hukuki, siyasi, iktisadi ve idari sistemin hayat hakkı yoktur. 
*
Recep Tayyip Erdoğan’ın defalarca söylediği şu gerçek ne kadar doğrudur; “Bu temel değerler koruma altına alındığı zaman GÜVENLİK üretmiş oluruz. Bilim ve sanatın ve erdemli siyasetin temeline DEVAM deriz. Kalkınmanın en temel şartı bu erdemliliği ve iradeyi sürdürmektir. 
Güvenlik için, İnsan hak ve hürriyetlerinin DEVAM’ı için; 
-Erdem
-İrade
-Cesaret
Erdem-İrade-Cesaretin DEVAM’ı İçin; 
-Ahlak
-Hukuk
-Edep